Turvallisuus tulee ensin Oulun Energia Urakointi Oy:ssä

Viimeinen poissaoloon johtanut työpaikkatapaturma Oulun Energia Urakointi Oy:ssä on marraskuulta 2012. – Nyt näyttää hyvältä, mutta ei tässä voi jäädä paukuttelemaan henkseleitä. Turvallisuustyötä on kehitettävä koko ajan, sanoo turvallisuusasioista vastaava Reino Nygård.

Vielä kuusi vuotta sitten asiat olivat toisin. Vuonna 2010 Oulun Energiassa sattui 28 poissaoloon johtanutta työpaikkatapaturmaa. Niiden seurauksena menetettiin 225 työpäivää. Tapaturmatiheys eli LTA-luku oli 53 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Työturvallisuus oli heikossa hapessa ja riski pahimmasta mahdollisesta koko ajan läsnä. Samaan konserniin kuuluva Oulun Energia Urakointi perustettiin vuonna 2011. Tuolloin sattui neljä poissaoloon johtanutta työtapaturmaa ja seuraavana vuonna kaksi. Vuodet 2013–2015 olivat jo pyöreän nollan vuosia: ei yhtään työpaikkatapaturmaa.

– Viimeinen poissaoloon johtanut työpaikkatapaturmamme on marraskuulta 2012. Ei pidä kehuskella, mutta onhan se kova tulos, toteaa Oulun Energia Urakointi Oy:n yksikönpäällikkö ja turvallisuusasioista vastaava Reino Nygård.

Kovat turvallisuustavoitteet

Muutos lähti liikkeelle, kun Juhani Järvelä aloitti konsernin toimitusjohtajana. Hän nosti turvallisuuden ykkösasiaksi. Työntekijät otettiin mukaan arvotyöskentelyyn, ja yrityksessä alettiin panostaa turvallisuusjohtamiseen täydellä teholla.

– Siinä on koko homman ydin. Turvallisuusjohtamisessa korostuvat ennen kaikkea johdon sitoutuminen ja esimerkki. Myös kovien tavoitteiden asettaminen, ennakoiva ja jatkuva turvallisuustyö, henkilökunnan osallistuminen ja avoin ja läpinäkyvä viestintä ovat tärkeitä, Nygård sanoo. – Johtaminen on haasteellista, mutta turvallisuusjohtaminen on vieläkin vaativampaa. Turvallisuudesta ei tingitä eikä voida ajatella, että aika parantaa haavat. Mitään ei jätetä sikseen, vaan kaikkeen tartutaan ja puututaan

Lue koko Työ Terveys Turvallisuus -lehden juttu

Tämä Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä julkaistava juttusarja on tuotettu yhteistyössä Nolla tapaturmaa -foorumin kanssa. Sarja esittelee foorumin jäsentyöpaikkoja, jotka ovat sitoutuneet työturvallisuuden jatkuvaan parantamiseen ja hyvien käytäntöjen levittämiseen.