33 työpaikkaa saavutti nollan tapaturman tavoitteen

Työturvallisuutta parantaneet työpaikat saivat tunnustusta, kun Nolla tapaturmaa -foorumi myönsi vuosittaiset tasoluokitukset jäsentyöpaikoilleen. Tasoluokituksen sai kaiken kaikkiaan 87 työpaikkaa eri toimialoilta. Näistä 33 työpaikkaa pääsi nollan tapaturman tavoitteeseen vuonna 2020. Työpaikat jakavat turvallisuustyönsä hyviä käytäntöjä avoimessa verkkoseminaarissa tiistaina 4.5.2021.

– Tänä vuonna tasoluokituksen saaneista 87 työpaikasta 33 saavutti nollan tapaturman tavoitteen. Tämä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kertoo VR Groupin riskienhallintajohtaja Anna Melleri, joka toimii Nolla tapaturmaa -foorumin ohjausryhmän puheenjohtajana.

Tasoluokituksen saaneissa on runsaasti myös sellaisia teollisuuden työpaikkoja, joissa tuotanto on pyörinyt normaalisti koronapandemian aikana. Jopa monissa rakennusalan yrityksissä on onnistuttu välttämään poissaoloihin johtaneet tapaturmat kokonaan.

– On ollut hienoa nähdä, miten tasoluokituksia hakeneiden työpaikkojen määrä on kasvanut viime vuosina. Työpaikat haluavat saada tunnustusta pitkäjänteiselle työlle, mitä he ovat tehneet työturvallisuuden eteen, sanoo Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö ja Nolla tapaturmaa -foorumin johtaja Tiina-Mari Monni.

Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Vuonna 2020 Suomessa sattui työpaikoilla keskimäärin 25 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Nolla tapaturmaa -foorumin jäsentyöpaikoilla vastaava tapaturmataajuuden keskiarvo oli puolestaan 9,2, mikä on vähemmän kuin edellisvuonna.

Avain hyvään turvallisuuskehitykseen on siinä, että kaikki työpaikalla sitoutuvat yhteiseen tavoitteeseen. Tasoluokituksen saaneet työpaikat kertovat esimerkiksi seuraavista toimenpiteistä: Johto käy enemmän turvallisuuskierroksilla, ja työntekijät tekevät työkohtaisia riskienarviointeja. Alihankkijat perehdytetään turvallisuuteen aiempaa paremmin, ja he osallistuvat turvallisuushavaintojen tekemiseen. Lisäksi monilla työpaikoilla palkitaan hyvistä turvallisuusteoista.

Työpaikat kertovat onnistuneista koronatoimista

Tänä vuonna moni työpaikka on kertonut onnistumisista, joilla koronavirus on pidetty kurissa ja tartunnoilta on vältytty. Tässä on auttanut nopea reagointi sekä ajoissa tehdyt ja työpaikan omaan riskinarviointiin perustuneet koronatoimet.

Poikkeusaikoina on syntynyt myös uusia käytäntöjä työturvallisuuden edistämiseen. Etäyhteyksillä johdon katsauksia järjestetään kuukausittain, kun ennen kokoonnuttiin auditorioon pari kertaa vuodessa. Myös työturvallisuuteen liittyvien verkkokoulutusten määrä on lisääntynyt.

– On ollut hienoa huomata, että koronapoikkeustilanteesta huolimatta työpaikoilla on pystytty jatkamaan perinteistä turvallisuustyötä. Lisäksi on kehitetty uusia tapoja toteuttaa turvallisuuskoulutukset ja yhteiset riskienarvioinnit. Näistä moni hyvä käytäntö jää varmasti myös pysyvästi osaksi uutta normaalia turvallisuustyötä, sanoo Anna Melleri.

Nolla tapaturmaa -foorumiin kuuluu 450 työpaikkaa, ja tasoluokituksen kriteerit on luotu yhdessä jäsentyöpaikkojen kanssa. Tasoluokitukseen vaikuttaa muun muassa työpaikan työtapaturmataajuus ja tapaturmien vakavuus. Lisäksi edellytyksenä on, että työtapaturmien tutkinta ja vaaratilanteiden ilmoitusmenettely ovat kunnossa.

Työpaikat jakavat onnistumisia webinaarissa

Nolla tapaturmaa -foorumi järjestää 4.5.2021 klo 9–10.30 kaikille avoimen verkkoseminaarin ”Näin me sen teimme – tasoluokitus 2020”.

Webinaarissa kuullaan kolmen tasoluokituksen saaneen työpaikan kehityspoluista. HKScan Finland Oy (taso III), GRK Infra Oy (taso II) ja Danisco Sweeteners Oy (taso I) kertovat, mitä on tehty, mikä toimii ja missä onnistuttiin.

Ilmoittaudu verkkoseminaariin!

 

Työturvallisuuden tasoluokituksen saavat nämä 87 työpaikkaa

* = tähdellä merkityt työpaikat pääsivät nollaan tapaturmaan vuonna 2020.
 

Taso I – Maailman kärjessä (35 työpaikkaa)

Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy, Karhulan tehdas*

Bosch Rexroth Oy*

Caruna Oy*

Danisco Sweeteners Oy*

David Brown Santasalo Finland Oy

DS Smith, Finland*

Eaton Power Quality Oy

Elenia Oy*

Gasum Oy konserni*

Hexion Oy*

Kekkilä Oy*

Kiilto Oy*

Kraton Chemical Oy*

MeramaTec Oy*

Metso Outotec Finland Oy, Tampereen toimipiste

Neles Finland Oy*

Patria Land Oy*

Prefere Resins Finland Oy*

Radiometer Turku Oy

Rauman Satama Oy*

Roal Oy*

SK Protect Oy*

Solvay Chemicals Finland Oy*

Steris Finn-Aqua

Synthomer Finland Oy*

Tapaturva Oy*

Telinekataja Oy*

Thales DIS Finland Oy

Tmi Tiina Lius*

Trinseo Suomi Oy, Hamina*

Ulefos Oy*

Vakka-Suomen Voima Oy*

Venator P&A Finland Oy*

VEO Oy

Yara Suomi Oy, Siilinjärvi

Taso II – Kohti maailman kärkeä (32 työpaikkaa)

Alamarin-Jet Oy*

Altia Oyj

ARNON Oy

Cargotec Finland Oy, Multilift

Cimcorp Oy

Coor Service Management Oy

Digita Oy

Ekorosk Oy Ab*

Euroports Pietarsaari Oy Ab*

Evonik Silica Finland Oy

Finnfeeds Finland Oy

GRK Infra Oy

GRK Rail Oy

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Inspecta Oy

ISS Palvelut Oy

Kotkan Energia Oy

Kuusakoski Oy

Lappeenrannan Energia Oy

Maanmittauslaitos

Nordkalk Oy Ab

Posiva Oy*

Posti Palvelut Oy, varhaisjakelu

Promens Oy*

Raumaster Paper Oy

Sappi Finland I Oy

Stora Enso Oyj, Metsä

Teollisuuden Voima Oyj

Työterveyslaitos*

Umicore Finland Oy

Vapo konserni (Suomi)

Vexve Oy

Taso III – Suuntana maailman kärki (20 työpaikkaa)

Elekmerk Oy

Golder Associates Oy

HKScan Finland Oy

HT Laser Oy

Kiertokapula Oy

Kongsberg Maritime Finland Oy

Lassila & Tikanoja Oyj

Länsimetro-projekti

Mantsinen Group Ltd Oy

Meyer Turku Oy

Moventas Gears Oy

NRC Group Finland Oy

Nurmijärven Sähkö -konserni

Osuuskauppa Arina

Ponsse Oyj

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Steveco Oy

Turun Korjaustelakka Oy

UPM Plywood Oy

VR-Konserni
 

 

Nolla tapaturmaa -foorumi

  • Nolla tapaturmaa -foorumi on työpaikkojen verkosto, jossa tavoite on työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin jatkuva kehittäminen ja hyvien käytäntöjen levittäminen.
  • Siihen kuuluu tällä hetkellä yli 450 työpaikkaa ympäri Suomen, mikä kattaa 17 % työllisestä työvoimasta Suomessa.
  • Foorumi on toiminut vuodesta 2003. Toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.
  • Tutustu myös: nollis.fi, sosiaalinen media: @NollaTapaturmaa

Lisätiedot

  • Tiina-Mari Monni, Nolla tapaturmaa -foorumin johtaja, Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö, tiina-mari.monni@ttl.fi, puh. 050 433 1607
  • Anna Melleri, Nolla tapaturmaa -foorumin ohjausryhmän puheenjohtaja, VR Groupin riskienhallintajohtaja,  anna.melleri@vr.fi, puh. 040 862 1880