Sanat - turvallisuuden puuttuva palanen

Turvallisuudessa on totuttu tarkastelemaan toimintaa ja käytäntöjä. Tekojen ohella olisi hyvä välillä auditoida myös sanoja. Yhteisiä käsitteitä ja vuorovaikutusta tarvitaan, jotta asioita voidaan jakaa ja niistä tulee merkityksellisiä. Sanat voivat olla kuitenkin kimurantimpia kuin miltä ne kuulostavat.

Aloitetaan sanasta nolla. Nolla tapaturmaa, nolla-ajattelu, Vision Zero ovat sanapareja, jotka ovat sytyttäneet takuuvarmat keskustelut vuodesta toiseen. Nollaan liittyvät keskustelut jäävät harvoin jutustelun tasolle, vaan aihe tempaa mukaansa – usein syville vesille. Poikkeuksetta keskusteluissa jaetaan näkemys työturvallisuuden kehittämisen tärkeydestä, mutta sanavalinnat ja niihin liitetyt merkitykset voivat olla syy, miksi keskustelu jää joskus soutamaan ja huopaamaan. Kun toiset tarkoittavat ”nollalla” turvallisuuden numeerisia tunnuslukuja, konkreettisia tavoitteita, toiset puhuvat ”nollasta” ajattelutapana, turvallisuuden kehittämistä ohjaavana visiona. Sama vene, eri navigointisovellus. Turvallisuus on yhtä lailla tapaturmien torjuntaa kuin turvallisuuden edistämistä.

Ihmiset liittävät sanoihin erilaisia tulkintoja ja tunteita. Uskon, että työpaikoilla on mahdollista päästä turvallisuudessa muutama askel eteenpäin tunnistamalla turvallisuuden avainsanoja ja katselmoimalla yhdessä, mitä merkityksiä niihin kytkeytyy. Marraskuussa 2019 Työterveyslaitos järjesti ensimmäisen Vision Zero Summitin, joka kokosi Helsinkiin noin 200 työturvallisuuden asiantuntijaa 30 maasta. Pääsin kysymään osallistujilta, mikä avainsana kiteyttää Vision Zeron perimmäisen merkityksen. Vastaukset saivat humanistin sydämen läikähtämään: välittäminen, yhteistyö, yhdessä tekeminen, hyvinvointi, inhimillisyys… Monia eri sanoja, mutta merkitys oli jaettu: Turvallisuudessa on kyse ihmisistä.

Voiko yksittäinen sana olla työturvallisuuden puuttuva palanen? Tämä kysymys heräsi samassa tapahtumassa suunnattoman sanakateuden iskiessä tajuntaani. Japanilaiset esittelivät sanan, jota on hankala kääntää muille kielille. Japaninkielinen sana Anshin tarkoittaa turvallisuuden ja luottamuksen kietoutumista yhteen. Anshin = turvallisuus x luottamus. Minä liitin sanaan merkityksen, joka on kollektiivista välittämistä ja jaettua turvallisuustietoisuutta: Välitän omasta ja muiden turvallisuudesta ja voin luottaa, että myös toiset välittävät ja tekevät parhaansa. Voisinpa sanoa tämän yhdellä sanalla! Ja miettikää, kun tällainen sana siirtyy tekoihin ja todeksi arjen työssä ja turvallisuuden johtamisessa.

Yksi sana ei tietenkään ratkaise työturvallisuuden monimutkaisia yhtälöitä, mutta yhdessä luotu merkitys ja jaettu ymmärrys rakentavat työturvallisuudelle vahvaa perustaa. Tämän perustan yhdeksi rakennusaineeksi Työterveyslaitos on tehnyt kaikille avoimen tietoiskun nolla-ajattelusta. Siihen pääset tutustumaan alla olevien linkkien kautta.

www.ttl.fi/turvallisesti-joka-paiva
www.ttl.fi/infokit

Riikka Ruotsala
tutkija, Työterveyslaitos
kirjoittaja on Nollis-tiimin jäsen