"Työturvallisuus on tärkeää, koska välitän sinusta"

Pieni annos pehmoilua on toivottavaa työturvallisuuden edistämisessä, sanoo tutkija Riikka Ruotsala Nolla tapaturmaa -foorumista.

Mistä teidän työpaikallanne puhutaan, kun puhutaan työturvallisuudesta? Ehkä turvallisuushavainnoista, tapaturmataajuudesta tai riskinarvioinnista? Hyvä, sillä ne ovat ehdottomasti turvallisuuden kehittämisen ytimessä.

”Yhä tärkeämpi kysymys toimivien turvallisuuskäytäntöjen ja johdon sitoutumisen rinnalla on se, miten turvallisuudesta puhutaan työn arjessa. Miten viestiä tavalla, joka saa aikaan oivalluksia ja ihmiset sitoutumaan”, pohtii tutkija Riikka Ruotsala Työterveyslaitoksen koordinoimasta Nolla tapaturmaa -foorumista.

Ruotsalan mielestä sanavalinnoilla on väliä. Esimerkiksi sanat luottamus, kannustaminen ja yhteistyö ovat lämpimiä. Ne luovat erilaista tunnelmaa kuin tekniset ja kylmät sanat jalkauttaminen, raportointi ja sanktio.

”Riippuu tietysti työpaikasta, miten siellä on totuttu juttelemaan. Puheen pitää olla rehellistä, ei päälleliimatun tuntuista. Sanojen ja tekojen pitää viedä samaan suuntaan.”

Puutelistoista onnistumisten jakamiseen

Nolla tapaturmaa -foorumi on työpaikkojen verkosto, jonka tavoitteena on työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin jatkuva parantaminen sekä hyvien käytäntöjen levittäminen. Mukana on jo yli 360 jäsentyöpaikkaa.

Turvallisuusviestintä on yhtenä aiheena ”Nolliksen” kevätseminaarissa, joka pidetään Lahdessa toukokuussa 2017.

Riikka Ruotsala sanoo, että työturvallisuus on perinteisesti mielletty paljolti epäkohtien havainnoimiseksi ja korjaamiseksi.

”Turvallisuuden kehittäminen ei kuitenkaan ole pelkkiä puutelistoja. Siihen liittyy paljon myönteistä, kuten pienten onnistumisten näkemistä ja jakamista.”

Vuorovaikutus ratkaisee paljon

Riikka Ruotsalan mukaan työsuojelussa on pikkuhiljaa edetty vaiheeseen, jossa ihmisten merkitys tunnistetaan:

”Turvallisuutta ja työhyvinvointia luodaan työpaikalla joka päivä. Siksi siitä pitää tehdä kaikkien yhteinen juttu ja sydämen asia: Työturvallisuus on tärkeää, koska välitän sinusta!”

Vuorovaikutus ja kohtaamiset ratkaisevat. Välittäminen voi näkyä työpaikalla esimerkiksi turvallisuusvarttien pitämisenä. Parhaassa tapauksessa se ei ole vain tiedotuskanava, vaan mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja miettiä ratkaisuja yhdessä.

Kehittämisen meininkiä ruokkii myös positiivisten turvallisuushavaintojen tekeminen. Havainto voi liittyä vaikkapa pieneen oivallukseen, jonka avulla työnteko käy aiempaa sujuvammin, mielekkäämmin ja turvallisemmin.

(Juttu Työpiste-verkkolehdessä 28.3.2017, Marja Sarkkinen)