Vaarallisesta tuli turvallinen. Nollis-työpaikka Rauman satama on petrannut paljon.

Rauman satamassa päätettiin neljä vuotta sitten pistää työturvallisuusasiat kuntoon. Ryhtiliikkeen ansiosta aiemmin vaaralliseksi mielletty työpaikka elää nyt kolmatta tapaturmatonta vuottaan. Asennemuutoksen nopeus on yllättänyt.

Rauman satamassa turvallisuus alkaa portilta: autot tunnistetaan rekisterinumeron perusteella ennen kuin puomi nostetaan. Nopeusmittarit valvovat, että portin sisäpuolella ei kaahailla. Mittari näyttää hymynaamaa, kun nopeus on kohdillaan. Jos vauhtia on liikaa, hymiö muuttuu punaiseksi ja irvistää. Vierailijoita kehotetaan suorittamaan turvallisuusperehdytys verkossa ennen vierailua tai asiakastietokoneella sataman pääportin aulassa. Satamatoimistossa vierailijalle annetaan kypärä, huomioliivi ja turvajalkineet.

Aina voi tehdä paremmin

Suomen kolmanneksi vilkkain satama sai vuonna 2014 Nolla tapaturmaa -foorumin kakkostason luokituksen tapaturmattoman vuoden jälkeen. Aina ei Rauman satamassa ole mennyt turvallisuuden osalta yhtä hyvin.

– Monenlaista turvallisuuskulttuuria ja sen puutetta on tullut nähtyä. Olen nähnyt myös sellaisia työtapoja, vaaratilanteita ja läheltä piti -tilanteita, joista en kehtaa edes kertoa. Pahimmalta on onneksi vältytty, kertoo työsuojeluvaltuutettu Petri Heimonen, jolla on asiasta 34 vuoden kokemus.

– Nykyään homma toimii, koska turvallisuuteen kiinnitetään huomiota aivan eri tavalla kuin ennen muinoin.
 Hyvänolontunteeseen ei saa kuitenkaan tuudittautua, vaan on pidettävä silmät ja korvat auki ja ajatus mukana. Aina voi tehdä paremmin.

Lue koko juttu: Vaarallisesta tuli turvallinen

Tämä Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä julkaistava juttusarja on tuotettu yhteistyössä Nolla tapaturmaa -foorumin kanssa. Sarja esittelee foorumin jäsentyöpaikkoja, jotka ovat sitoutuneet työturvallisuuden jatkuvaan parantamiseen ja hyvien käytäntöjen levittämiseen.

Juttusarjassa aiemmin julkaistu:

Siisteys ja turvallisuus kulkevat käsikynkkää (ISS Palvelut Oy)

Turvallisuus tulee ensin (Oulun Energiaurakointi Oy)